OM PLÅT
PLÅT är ett evenemang tillägnat metallfasader och framtidens arkitektur.
Evenemangets syfte är att lyfta fram metallfasadernas möjligheter, inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass. Varje år samlar PLÅT cirka 350 verksamma arkitekter och beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen.
Årets event går av stapeln den 5 oktober på Sergel Hub i Stockholm. Precis som vanligt bjuder vi på såväl inspiration som internationell utblick med stjärnglans. Vi uppmärksammar såklart finalisterna i PLÅTPRISET och korar vinnaren.
Vår målsättning är att varje år bjuda på allt från inspirerande arkitektur, aha-upplevelser och banbrytande forskning till konkret information och support som underlättar arkitekters dagliga arbete.
Några av alla uppskattade föreläsare genom åren har varit Ryue Nishizawa (SANAA), Caroline Bos (UNStudio), Robert Greenwood (Snöhetta), Dominique Perrault, Jacob von Rijs (MVRDV), Kengo Kuma, Farshid Moussavi, Moon Hoon, Michel Rojkind (Rojkind Arquitectos), Gijs van der Velden (MX3D), Melike Altınışıks (MAA) och Manuelle Gautrand (Manuelle Gautrand Architecture) med flera.
Arrangörerna bakom PLÅT är några av branschens ledande aktörer och de representerar materialen aluminium, rostfritt stål, färgbelagt stål, rosttrögt stål, koppar, titanzink och zinkmagnesium samt kassetter, paneler och hela fasadsystem.
”Underbara föreläsare, hade inte velat vara utan någon av dem. Man vill jobba med metaller, helt enkelt.”
”Bredd, tempo och variation av föreläsningar.”
”Hela upplägget var mycket proffsigt och inspirerande.”
”Är överväldigad över den höga ambitionen. Positiv över blandningen av stort och smått.”
”Utmärkta talare och bra och informativt kring produkter.”
FÖRELÄSARE PLÅT23
Årets keynote-föreläsare:
BROCK DESMIT
BA COLLECTIVE (LA)
DIGITAL TILLVERKNING OCH OKONVENTIONELLA KONSTRUKTIONSMETODER
Brock DeSmit är arkitekt, partner och en av de som haft störst inflytande på BA Collectives arbete och kultur. En byrå som utmanar traditionella konstruktions- och tillverkningsmetoder vilket har gjort det möjligt att ta ut svängarna när det gäller spektakulära metallfasader. Brock tror på processer och retar gärna fram genomtänkta, nya lösningar genom samarbete. Hans förmåga att alltid se ”the bigger picture” gör att han kan länka samman arkitekturens olika aspekter – sociala, kulturella, miljömässiga och ekonomiska i en mycket snabb utvecklingstakt.
TINA EKENER
BAUBÜRO IN SITU (BASEL)
ÅTERBRUK MED OMVÄND DESIGNPROCESS
Tina Ekener SAR/MSA, partner i baubüro in situ tillsammans med Barbara Buser och Eric Honegger. Tina är svenska, men har bott i Schwiez sedan 1991. baubüro in situ har gjort sig kända för att skapa högkvalitativa byggnader med återbrukat material. De har vänt upp och ner på designprocessen och förespråkar uppgradering av det befintliga byggnadsbeståndet. Deras utbyggnad av K118 Kopfbau Hall 118 (2021) med plåtfasad, har lyfts fram som ett paradigmskifte inom hållbart byggande. Tina gästade oss förra året i Göteborg på PLÅT22 och blev så otroligt uppskattad för sin rättframhet och inspirerande lösningar, så nu ger vi även Stockholm chansen att ta del av hennes klokskap.
NIKITA MEI
WUTOPIA LAB (SHANGHAI)
MAGISK REALISM
Nikita MEI är arkitekt vid Wutopia Lab och representerar denna banbrytande arkitekt- och designbyrå som lyckas skapa vardagsmirakel med magisk realism. Wutopia Lab har sedan 2013 tagit stål och metaller på en rent av drömsk resa och delvis omdefinierat vad som är kinesisk arkitektur. Shanghais kultur och livsstil används som utgångspunkt och de använder arkitektur som ett verktyg för att främja sociologiska framsteg inom byggnation. Lekfullt, vågat och strikt i en spännande kombination där perforerade metaller tillåts omsluta en kyrka, en bokaffär, ett museum. Det är spektakulärt, såväl exteriört som interiört. ”Glocalization” är ett av deras starkaste ledord.
Specialföreläsningar:
NEIL LEACH
ARKITEKT, PROFESSOR OCH AI-FORSKARE
AI-ARKITEKTUR
Neil Leach är en brittisk professor och licensierad arkitekt som för närvarande är baserad i Los Angeles. Han har skrivit 40-talet böcker om arkitektur och digital design och har undervisat vid några av världens ledande arkitekturskolor, inklusive AA, Harvard, SCI-Arc och Columbia. Neils forskning berör främst kritisk teori och digital design. De senaste sex åren har AI stått i fokus och 2022 gav han ut böckerna Architecture in the Age of Artificial Intelligence: An Introduction to AI for Architects och Machine Hallucinations: Architecture and AI.
THOMAS HÖRNFELDT
CHEF FÖR HÅLLBARA AFFÄRER, SSAB
FOSSILFRITT STÅL
Thomas har lång och bred erfarenhet av stål och verkstadsindustrin i Sverige och är utbildad civilingenjör vid KTH och har dessutom en MBA från Uppsala universitet. Thomas kan svara på allt från hur stål tillverkas till hur världsmarknaden, handeln och jobbtillväxten inom industrin ser ut. Dessutom är han ett proffs på hållbarhetsfrågor inom stålindustrin.