GRATTIS OKIDOKI! 

VINNARE AV PLÅTPRISET 2023 FÖR KAPAREN

Varsam och omsorgsfull gestaltning, återbruk och nytänkande var några av de berömmande orden från juryn när OKIDOKI fick ta emot PLÅTPRISET 2023 för transformationen av biograf Kaparen i Göteborg. Prisutdelningen skedde idag under arkitekturevenemanget PLÅT23 i Stockholm.

Arkitekterna Klara Jutéus och Rickard Stark representerade byrån under prisutdelningen. Förutom ära och beröm tog de emot det fysiska PLÅTPRISET – ett exklusivt och unikt konstverk av metallkonstnären Marie Louise Kold. Båda var mycket nöjda med vinsten.

– Det här känns jättebra. Det var så många fina förslag och då är det extra roligt att vinna. Med Kaparen är vi mest nöjda med att vi har gjort ett dekorativt tillägg till det som redan fanns. Vi har kompletterat och utvecklat den befintliga vackra byggnaden.

OKIDOKI har arbetat med renoveringen och utbyggnaden av Kaparen i nära samarbete med Göteborgsfamiljen och designern Jennie Bramer. Resultatet är en elegant helhet där den gamla funkisbiografen har kompletterats med en ornamenterad tillbyggnad i koppar och aluminium, liksom delar med återbrukad kopparplåt. En lyckad uppgradering som idag alltså hyllades genom att OKIDOKI fick ta emot PLÅTPRISET 2023.

Juryns motivering
”Plåtpriset 2023 tilldelas en byggnad som efter en tids dvala har fått ett helt nytt liv. Tack vare en varsam och omsorgsfull gestaltning, liksom skickligt plåthantverk, är denna uppskattade och ikoniska fastighet ett fint exempel på när återbruk och nytänkande får berika med en historia och förstärka ett uttryck. Genom att förlägga teknikutrymmen i en tillbyggnad så har ursprungsbyggnadens rum och detaljer kunnat bevaras. Tillbyggnaden har trots sin slutenhet blivit ett värdigt tillskott till gatumiljön genom sin utformning i plåt med dekorativa detaljer. Denna välbevarade Göteborgsklenod har blivit en markör för hur då och nu kan samspela synligt och samtidigt sömlöst. Uppgraderingen har via intressanta arkitektoniska lösningar öppnat upp byggnaden för en lovande framtid och en levande stad.”

En arkitekturpärla som fått nytt liv
Biograf Kaparen invigdes 1940 och var i bruk fram till 1982. Därefter har såväl Posten som Lidl huserat i lokalerna som de senaste åren stått tomma och börjat förfalla. Men nu har denna arkitekturpärla fått nytt liv. Den nya trapphuskupolen som leder gäster direkt upp till takterrassen är helt klädd i återbrukad koppar från byggnaden och från ett avrivet kyrktak. Den tillkomna lägenheten som avtecknar sig på ena fasaden, har renoverats och kompletterats med ny kopparplåt. Det ursprungliga balkongräcket i sinusprofilerad kopparplåt har demonterats, renoverats och återmonterats. På fasaderna ses även ornament och balkongräcken i bearbetad aluminiumplåt, såväl slät som hamrad och lackerad i en grön kulör som matchar den ärgade kopparplåten.

OM PLÅTPRISET

PLÅTPRISET är ett arkitekturpris som har delats ut varje år sedan 2011. PLÅTPRISET 2023 tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året 2022 färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. Det går bra att nominera egna eller andras byggnader. Juryn utser upp till sex finalister, varav en belönas med PLÅTPRISET.

Kriterier för nominering till PLÅTPRISET 2023

  • Ritad av svensk arkitektbyrå
  • Byggnaden ska stå på svensk mark
  • Byggnaden ska vara färdigställd (exteriört) mellan 1 januari och 31 december 2022
  • Tak och/eller fasad ska vara klädd med byggnadsplåt (gäller alla metaller och alla typer av bearbetning)

Den vinnande arkitektbyrån får ta emot ära och beröm samt själva PLÅTPRISET – ett exklusivt och unikt konstverk av metallkonstnären Marie Louise Kold.

ÅRETS JURY

INGA VARG
VARG ARKITEKTER

”Jag förväntar mig ett gott arkitektarbete med stark helhetsverkan och samtidigt god detaljbearbetning i förslagen.
Gärna med hållbarhetsfrågor som resurshushållning och återbruk i fokus.”

PYE AURELL EHRSTRÖM
MARGE ARKITEKTER

”Metall är lätt och formbart vilket ger materialet oändliga möjligheter inom gestaltning. Jag hoppas på stor variation och skulle vilja se bra exempel på återbruk.” 

JESPER LÖVKVIST
UTOPIA

”Jag hoppas att vi får se många vackra och innovativa lösningar med hög nivå på hantverk och finnish. Jag kommer att kolla extra efter materialval och lösningar som har en tydlig hållbarhetstanke.”

FINALISTER PLÅTPRISET 2023

Här är årets finalister i PLÅTPRISET 2023! En intressant bredd i såväl materialval och utförande som byggnadstyper.

Juryn konstaterade att samtliga finalbidrag har en hög kvalitet som säkerställer en lång livstid, men också att de alla förhåller sig fint till sina platser och omgivningar med historiska avstamp som landar i ny estetik.

Vinnaren av PLÅTPRISET 2023 annonseras på PLÅT23 den 5 oktober i Stockholm.

OBSERVATORIET

Rimbo, Norrtälje

LINK Arkitektur AB

Kv. Nattugglan

KVARTERET NATTUGGLAN

Stockholm

Equator Stockholm AB

Mörrums nya skola

MÖRRUMS SKOLA

Mörrum

FOJAB

House Rio

HOUSE RIO

Stockholm

Krupinski / Krupinska

WISDOME MALMÖ MUSEER

Malmö

New Line Arkitekter

Kaparen

KAPAREN

Göteborg

OKIDOKI

MARIE LOUISE KOLD

“Varje år, när jag har uppgiften att skapa ett nytt PLÅTPRIS framför mig, vill jag utforska möten mellan olika strukturer, ytor och metaller. Jag vill testa hur långt jag kan dra materialets egenskaper och tänja på gränsen för vad jag själv kan göra med det. Risken jag tar är att misslyckas och kasta bort tid, energi och plåt. Belöningen, när det lyckas, är spännande upptäckter, mer kunskap och en berusande nyförälskelse i metallen.”

Foto: Emma Larsson

FÖRHANDSTITT AV PLÅTPRISET 2023 AV METALLKONSTNÄREN MARIE LOUISE KOLD